Bli-frisk-rum

Hej!

Så roligt att du är intresserad av hur vi tänker kring det här med “bli-frisk-rum” på landets barnavdelningar. Vi får tyvärr både bilder, mail och meddelanden genom våra sociala medier från föräldrar som önskar att det såg annorlunda ut än det gör på flera ställen idag. Varför måste ett rum på sjukhus ser ut som de gör idag? Vem har bestämt det och när slutade vi lyssna på de som det betyder mest för? -De som faktiskt tvingas bo i rummen under långa och många gånger svåra perioder? Vi vet idag att miljön påverkar vårt mående och kan bidra stort till vårt tillfrisknande. Det är dags att börja tänka till om detta tycker vi på Idyllienhoppet och kontaktade vår fina samarbetspartner Blink för att bolla lite idéer om hur man skulle kunna tänka när man inreder ett rum som ser ut så här idag….

Vi hade en idé på Idyllienhoppet! Tänk om vi kunde få komma in och göra om ett av dessa trista sjukhusrum till ett “bli-frisk-rum”. Att göra det mer barnvänligt och anpassat för en liten (eller lite större) gäst. Eftersom vi själva har både lång erfarenhet av att bo på sjukhus med ett svårt sjukt barn och även ett stort kontaktnät av kunnig personal inom sjukvården att rådgöra med kring viktiga områden såsom säkerhet, rengöring, brandsäkerhet tänkte vi att det skulle väl inte vara så svårt… Och kan man göra ett – så kan man ju sedan göra flera (#ettrumitaget) tillsammans med andra samarbetspartners!

Först lite brainstorming… Vad brukar man se framför sig när man tänker på barn och barnrum? Blinks idé var att vi skulle utgå från att barn är upptäckare. Fantasi, kreativitet, värme, humor, lite busighet och kärlek var ord som bollades när vi pratade om vad vi ville flytta in i rummen. Vad gör att ett barn trivs och känner sig trygg? Vi hade ju fått en hel del bra idéer och tankar från vårdpersonal och familjer som bor mycket på sjukhus…

Eftersom vi utgick från ett idag befintligt rum på en barnavdelning (något vi tänkte var bra, eftersom det blir mer konkret), hade vi vissa saker att ta hänsyn till. Det fanns redan ett golv i vissa färger, rummets form (som i detta fall var ovanligt svår), problem med insyn från förbipasserande och annat. Färgerna ovan skulle fungera med det befintliga golvet (på bilderna här ser den lite mörkare ut än vad den skulle vara i verkligheten). Men grönt… det är en färg som forskning visat vara lugnande och främja välbefinnande medan gult och orange är färger som anses mer energiskapande. Trä är ett tåligt material som tål slitage och skapar värme samtidigt som det tar in naturen i rummet. En fin kombination som fungerar bra i offentliga rum (träet bör vara ytbehandlat för att kunna desinficeras). Belysningen i sjukhusrum är ofta kalla lysrör – med valet av eller på. Det gör det svårt att skapa en skön ljusmiljö för barnet framåt kvällningen när det är dags att sova efter en kanske svår och skrämmande dag. Självklart behöver man lysrören vid intensiv vård för att se barnets färg, kunna sticka, osv. men mellan dessa tillfällen vill man kunna skapa en lugn miljö för återhämtning. Ljusslingor i alla möjliga modeller och även flyttbara LED-lampor är bra för detta ändamål. Kanske kan man arbeta med bilder som lyser i mörkret? Eller projektorer som projicerar fina bilder i tak eller på vägg?

När man börjar bli lite piggare och kanske till och med orkar ur sängen en stund finns det ofta bara en pinnstol eller om man har tur – någon form av fåtölj att sitta i. Idag finns det saccosäckar som går att sprita eller duscha av. De skulle kunna göras med ett handtag som också fungerade som upphängning på krok (för att underlätta städning). Saccosäcken är mjuk och formbar, vilket gör att det är lättare att hitta en vilsam ställnig – trots både kanske slangar och smärtor efter stygn. Mobiler är rörliga och fina för till och med de minsta att titta på. På Blink funderade man även på om man inte skulle kunna tillverka någon form av ställning i trä som skapar en känsla av träkoja. Självklart får den inte stå i vägen för sängar eller annat – men skulle man kunna fästa den i taket? En annan sak som ofta saknas i sjukhusrummen är ett bord i arbetshöjd. En plats för fredagsmys med mamma eller pappa (när man orkar sig upp ur sängen för att äta), att spela spel eller pyssla och måla. Vi tänkte att borde skulle kunna fällas upp för större storlek vid behov (eller om även syskon ville vara med en stund och spela). Whiteboards är något man ofta hittar i rummen. De är användbara, men ser ofta väldigt tråkiga och “kontoriga” ut vare sig de används eller inte. Idag finns fina vikbara whiteboards som kan vändas bort när man inte använder dom. Finare tycker vi! LED belysning som laddas med USB är bra om man vill göra koja i sängen eller bara få lite fint mysljus. Vid valet av stolar och pallar… ja då gillar vi naturmaterial och mjuka former bäst! När man kommer på besök saknar man ofta krokar att hänga upp sin jacka eller väska på. Visst är det bättre att hänga upp dom på väggen? Det finns idag så mycket fina krokar som är fina dekorationer i sig själv.

En lite mörk bild… Men vi tror ni förstår tanken. Vi ska berätta lite mer om vad ni ser på bilden…

Trä på vägg är ett bra sätt att skydda väggarna från fula märken av sängen (och tro oss – de förstör mycket när de flyttas runt!). Det är viktigt att man kan ställa in en säng bredvid den andra vid behov (ofta vill man ha mamma/pappa eller den viktiga vännen alldeles nära) så inredning behöver vara flexibel och flyttbar.  “Träkojan” är uppe här med en stämningsskapande ljusslinga. Den fungerar även bra att hänga mobiler ifrån (ovanför lilla bebisen), lampor eller kanske en kalas-vimpel när man måste fira födelsedagen på sjukhuset. Här är ställningen inte i vägen för sängar eller utrustning. Visst kan den behöva dammas av av städpersonalen, men det är lika enkelt som att damma av ett skåp på ovansidan. Har man ont om plats för större bord får det räcka med ett mindre, men då kan ena sida kanske vara lite lägre och fungera som bänk vid behov alternativt lågt bord till lilla barnet med låg pall?

En annan del av rummet fick en “tapetvägg” som ju i stort sett kan se ut hursomhelst. Detta är bara ett exempel. Det är nämligen viktigt att man håller nere kontraster på eventuella mönster på en mycket lugn nivå eftersom barn (och vuxna) som är sjuka kan uppfatta mönster som jobbiga att titta på. Fototapeter är en annan idé och man kan även tänka sig att mönstret går att projicera på väggen (och då bytas ut efter tycke och smak). Även dörrar kan bli fina med färg, tapet eller klistermärken.

Så lite idéer om vad som skulle kunna sättas upp på väggarna i rummen… 

Figurerna på väggen är av typen “Wallies” – alltså busiga klistermärken som går att ta bort och flytta om. De kan man förändra över tid så ett rum aldrig ser exakt likadant ut. Vi tycker de ska föra in lite humor och överraska både stora och små barn. I övrigt ser ni idéer om alltifrån ljudinstallationer (fint och kreativt projekt – kanske i samarbete med en design- och en teknisk högskola?), fina bilder med mycket att upptäcka (gärna utbytbara beroende på vem som bor över), saker som lyser i mörkret, anslagstavla för egna teckningarna och annat… Den mörka rutan är en bildskärm som vi ska berätta mer om…

Idag finns det många sätt att utmana “landstingskonsten” på väggarna. I många sjukhusrum där barn vistas hänger konst som definivt inte valts ut för just barn. Ibland hittar vi till och med bilder som barn kan uppfatta som skrämmande eller i alla fall bekymrande. Bildskärmen (OBS! ska inte användas som TV) är en mycket bra idé till barnrummen tycker vi. På den kan man flytta in naturen i rummet (som man ofta längtar mest till av allt när man är inlagd). Kanske visas en lång stillsam inspelning från en äng, strand eller skog? Eventuellt även med ljud av syrsor eller vågor om man vill. Eller så växer ett mönster fram på skärmen. Fördelen med en skärm är att det går att visa det som passar för babyn, barnet eller tonåringen. Kanske vill man ladda upp ett eget bildspel med foton på vänner och familj? Projektorer och små lampor – både enkla och avancerade, finns idag på marknaden med vilka man kan projicera allt ifrån enkla stjärnhimlar i tak, till helväggar som förflyttar fantasin till en annan plats!

Kan man inte göra allt – kan man göra något… Alla rum är ollika och har olika förutsättningar. Det vi vill göra är att väcka tankar och idéer vad man faktiskt skulle kunna göra. 

Ni kommer säkert på fler idéer själva… Fantasin har inga gränser, men en enorm styrka och borde vara ett viktigt inslag när man planerar rum för barns välmående. Grön färg är ju heller inte dyrare än vit!

Vi tror att man ska tänka flexiblitiet i “bli-frisk-rum” för alla gäster är olika. Liten eller stor? Hur många mammor, pappor, syskon eller annan familj brukar hälsa på? Sen tycker vi att det är ett stort problem att TV:n sitter uppe i taket så lång bort att barnen inte kan se eller höra filmen. Speciellt om man delar rum med andra. Tänk om man kunde få den närmare sängen?

Det gäller att hitta rätt typ av illustrationer och bilder – inte minst på grund av att åldern på barnet kan variera mellan 0-18 år! Det kräver att man tänker till…

Så var det det där men insyn… Man vill ju kunna se ut – men inte att andra kan se in. Och behöver man nu täcka delar av ett fönster så kan man ju göra det med lite mer fantasi än en vanlig, tråkig platsfilm.

Badrummen är ett bekymmer. Idag får man av sanitetsskäl inte ens ha draperier i duschen. Badrummen känns många gånger mycker kalla, opersonliga och ogästvänliga. Men även där kan man vara kreativ. Färger, former på både speglar, handfat och belysning kan varieras. Det finns idag ett stort utbud av alltifrån kreativ badrumsbelysning, toalettlock med bilder på eller handfat i färg. Så kanske man skulle kunna addera små, spritbara Wallies även här inne?

Det är vi som ska tacka er Blink! Tack för er tid, era idéer och att ni vill hjälpa oss och andra att tänka till om hur ett sjukhusrum skulle kunna förändras till ett “bli-frisk-rum”! Dessa bilder och våra tankar får gärna spridas till beslutsfattare, arkitekter (som är inne på sjukhusen och jobbar), politiker, vårdpersonal, vänner och familj! Ju fler som ser dom desto bättre och då gör dom bättre nytta! Eftersom vi inte kunde genomföra detta som ett helt projekt (läs mer under fliken Aktuellt) planerar vi på Idyllienhoppet istället att ta fram och donera några produkter utifrån de bästa idéerna till rum på barnavdelningarna där det behövs som mest! Till vår hjälp har vi som alltid våra underbara samarbetspartners Lekterapeuterna och våra Samarbetspartners! Det är i dialog med dessa och våra andra vänner bland Sveriges kunniga vårdpersonal som vi kan göra rätt sak på rätt plats! Detta är ett av de områden vi på Idyllienhoppet fokuserar på mot målet att göra tillvaron för familjer med svårt sjuka barn lite bättre! Har du, ditt företag eller din skola idéer till samarbeten, skicka oss gärna ett mail.

%d bloggers like this: